Hotărîrea de Guvern nr. 358/1991 privind înfiinţarea şi organizarea Regiei autonome "Monitorul Oficial"

EMITENT: GUVERN
Publicat în M.O. nr. 137 din 1 iulie 1991
Guvernul României hotărăşte:

Art. 1 - Pe data prezentei hotărîri se înfiinţează, sub autoritatea Adunării Deputaţilor, Regia autonomă „Monitorul Oficial”, cu sediul în municipiul Bucureşti, str. 13 Septembrie – Casa Republicii.
Regia autonomă „Monitorul Oficial” se constituie prin reorganizarea Atelierului tipografic „Monitorul Oficial” din str. Jiului nr. 163, sectorul 1, a Biroului de publicitate şi difuzare pentru „Monitorul Oficial” din str. Blanduziei nr. 1, sectorul 2, ambele din cadrul Regiei autonome a imprimeriilor – Imprimeria „Coresi” Bucureşti, şi a compartimentului „Monitorul Oficial” din Direcţia serviciilor legislative din aparatul Adunării Deputaţilor, str. 13 Septembrie – Casa Republicii, care se desfiinţează.
Regia este persoana juridică şi funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară.

Art. 2 - Obiectul de activitate al Regiei autonome „Monitorul Oficial” îl constituie:
a) editarea publicaţiei „Monitorul Oficial” al României;
b) editarea publicaţiei „Parlamentul”, organ de presa al Adunării Deputaţilor şi Senatului;
c) tipărirea legislaţiei României, în care se reproduc toate actele normative de interes general;
d) indexarea, sistematizarea şi stocarea informatiei legislative a tarii;
e) editarea de culegeri de acte normative, precum şi alte publicaţii legislative grupate pe domenii de activitate;
f) imprimarea materialelor destinate activităţii parlamentare;
g) publicarea de acte normative şi alte documente legislative în limbi străine;
h) executarea altor lucrări poligrafice, în limita spaţiului disponibil;
i) difuzarea publicaţiilor editate.

Art. 3 - Monitorul Oficial al României este publicaţia oficială a statului român şi va cuprinde:
a) Partea I – partea oficială -, în care se publică legile şi alte acte adoptate de Parlament, decretele, hotărîrile Guvernului, precum şi alte acte normative;
b) Partea a II-a – Dezbateri parlamentare -, în care se publică stenogramele şedinţelor Adunării Deputaţilor, Senatului şi Adunării Constituante;
c) Partea a III-a – Publicaţii şi anunţuri -, în care se publică citaţii, comunicări de acte procedurale, pierderi de acte, concursuri, precum şi alte acte pentru care legea prevede obligaţia publicării;
d) Partea a IV-a – Publicaţii ale agenţilor economici -, în care se publică acte de constituire, statute, contracte de asociere, bilanţuri contabile ale agenţilor economici şi alte acte prevăzute de lege.
Pînă la realizarea unei reţele proprii, difuzarea Monitorului Oficial se va asigura de către organele de difuzare ale Ministerului Comunicaţiilor.
Regia autonomă „Monitorul Oficial” îşi rezerva dreptul la prima publicare a tuturor actelor normative.
Reproducerea legilor şi a celorlalte acte normative în alte publicaţii se poate face numai după texte publicate în Monitorul Oficial. Publicarea textelor legislative în colecţii sau broşuri, altele decît cele de uz intern, se poate face numai cu avizul tehnic privind exactitatea reproducerii al Regiei autonome „Monitorul Oficial”, în calitate de editor specializat.

Art. 4 - Patrimoniul Regiei autonome „Monitorul Oficial” se constituie prin preluarea activului şi pasivului unităţilor prevăzute la art. 1 alin. 2, conform bilanţului întocmit la 31 martie 1991. Valoarea acestui patrimoniu înscris în bilanţ este de 13.383 mii lei.
În protocolul de preluare se va înscrie situaţia economică şi financiară existenta la data efectivă a preluării. O dată cu activul şi pasivul unităţilor prevăzute la art. 1 alin. 2 vor fi preluate şi cotele de materii prime şi materiale aferente procesului tehnologic.

Art. 5 - Personalul trecut la regia autonomă se considera transferat în interesul serviciului şi beneficiază, timp de 3 luni, de salariul tarifar avut şi de sporul de vechime, după caz, dacă este încadrat în funcţii cu niveluri de salarizare mai mici.

Art. 6 - Activitatea Regiei autonome „Monitorul Oficial” urmează să se desfăşoare în sediul menţionat la art. 1 alin. 1 pînă la finalizarea investiţiei pentru un nou sediu situat în municipiul Bucureşti, în zona 13 Septembrie – Casa Republicii, pe un amplasament ce se va stabili împreună cu Primăria Capitalei.

Art. 7 - Regia autonomă „Monitorul Oficial” funcţionează în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi cu regulamentul de organizare şi funcţionare din anexa.

Art. 8 - Conducerea Regiei autonome „Monitorul Oficial” se asigura de către consiliul de administraţie. Preşedintele consiliului de administraţie este directorul general al regiei, numit de acesta cu avizul secretarului general al Adunării Deputaţilor.

Art. 9 - Atribuţiile prevăzute de Legea nr. 15/1990 pentru ministerul de resort se exercită de către Secretariatul general al Adunării Deputaţilor.

Art. 10 - Anexa face parte integrantă din prezenta hotărîre.

Art. 11 - Pe data prezentei, Hotărîrea Guvernului nr. 770/1991 privind înfiinţarea Regiei autonome a imprimeriilor se modifica corespunzător.

PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN

Bucureşti, 20 mai 1991.
Nr. 358.

ANEXA
Regulament de organizare și funcționare al Regiei Autonome „Monitorul Oficial”