Hotărîrea de Guvern nr. 686/1994 privind înfiinţarea Regiei Autonome a Imbunatatirilor Funciare

EMITENT: GUVERN
Publicat în M.O. nr. 303 din 26 octombrie 1994

Guvernul României hotărăşte:

Art. 1 - În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1994 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, se înfiinţează Regia Autonomă a Imbunatatirilor Funciare, cu sediul în municipiul Bucureşti, sos. Oltenitei nr. 35-37, sectorul 4.
Regia Autonomă a Imbunatatirilor Funciare este de interes naţional şi funcţionează ca persoana juridică, pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.

Art. 2 - Patrimoniul Regiei Autonome a Imbunatatirilor Funciare este de 660.056,0 milioane lei, constituit prin preluarea activului şi pasivului, stabilit pe bază de bilanţ contabil încheiat la 30 iunie 1994, de la societăţile comerciale de exploatare a lucrărilor de îmbunătăţiri funciare, cu capital majoritar de stat, prevăzute în anexa nr. 1, care se reorganizează.
Patrimoniul regiei autonome va fi definitivat pe baza reevaluarii, în condiţiile Hotărârii Guvernului nr. 500/1994.
Preluarea patrimoniului se face prin protocol de predare-primire încheiat în termen de 30 de zile de la înfiinţarea regiei autonome.
Regia autonomă va prelua, în vederea derulării, contractele de comerţ exterior încheiate pe bază de creditări externe care privesc îmbunătăţirile funciare.

Art. 3 - La înfiinţarea Regiei Autonome a Imbunatatirilor Funciare se transmit, fără plata, în patrimoniul acesteia:
1) de la Societatea Comercială „ISPIF” – S.A. Bucureşti:
– clădirea P+2, cu suprafaţa utila de 1.188,22 mp, împreună cu terenul aferent, situata în sos. Oltenitei nr. 35-37, sectorul 4, Bucureşti, pentru sediul regiei autonome;
2) de la Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei:
– mijloace fixe şi obiecte de inventar excedentare, în valoare de 2.123.580 lei.

Art. 4 - Reglementarea problemelor patrimoniale apărute ca urmare a dispoziţiilor art. 3 din prezenta hotărâre se va face de către Fondul Proprietăţii de Stat şi Fondurile Proprietăţii Private, în condiţiile stabilite la art. 3 din Legea nr. 50/1994.

Art. 5 - Regia Autonomă a Imbunatatirilor Funciare realizează activităţi de investiţii, exploatare, întreţinere şi reparaţii ale amenajărilor de îmbunătăţiri funciare de interes naţional, inclusiv apărarea împotriva inundaţiilor şi gheturilor la digurile, barajele şi construcţiile anexe din patrimoniul regiei autonome.

Art. 6 - Obiectul de activitate al Regiei Autonome a Imbunatatirilor Funciare este stabilit prin regulamentul de organizare şi funcţionare prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre.

Art. 7 - Regia Autonomă a Imbunatatirilor Funciare are în structura sa, la data infiintarii, 41 sucursale teritoriale care funcţionează ca unităţi fără personalitate juridică. Denumirea şi sediul acestora sunt prevăzute în anexa nr. 3.

Art. 8 - Structura organizatorică şi funcţională a Regiei Autonome a Imbunatatirilor Funciare se aproba de consiliul de administraţie al acesteia, în condiţiile legii.

Art. 9 - Regia Autonomă a Imbunatatirilor Funciare îşi acoperă cheltuielile din subvenţiile de la bugetul de stat, acordate în condiţiile legii, şi din veniturile realizate prin activităţile prevăzute în obiectul sau de activitate.
De la bugetul de stat se suporta integral cheltuielile cu energia electrica necesară pomparii apei de irigaţii de la prize până la hidrant şi pomparii apei din reţeaua de desecare, precum şi cheltuielile de întreţinere şi reparaţii ale lucrărilor de îmbunătăţiri funciare, în care se cuprind, potrivit legii, şi digurile, barajele şi construcţiile anexe din patrimoniul regiei autonome.

Art. 10 - Subvenţiile de la bugetul de stat necesare acoperirii cheltuielilor pentru întreţinerea şi repararea lucrărilor de îmbunătăţiri funciare se acordă la nivelul programelor lunare.

Art. 11 - Cheltuielile de investiţii privind îmbunătăţirile funciare se finanţează, în condiţiile legii, din surse proprii, din credite bancare şi din alocaţii de la bugetul de stat.

Art. 12 - Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, cu avizul Ministerului Finanţelor, va elabora, în termen de 30 de zile, Normele metodologice privind acordarea, utilizarea şi controlul subvenţiilor de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica necesară pomparii apei de la priza până la hidrant şi pomparii apei din reţeaua de desecare, precum şi cheltuielile de întreţinere şi reparaţii ale lucrărilor de îmbunătăţiri funciare.

Art. 13 - Personalul trecut la Regia Autonomă a Imbunatatirilor Funciare de la societăţile comerciale care se reorganizează, precum şi din aparatul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei se considera transferat.

Art. 14 - Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemnează:
–––––
Ministrul agriculturii şi alimentaţiei
Valeriu Tabara

Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Florin Georgescu

Ministrul apelor, pădurilor şi protecţiei mediului,
Florin Stadiu,
secretar de stat

Bucureşti, 7 octombrie 1994.
Nr. 686.

ANEXA Nr. 1
SOCIETĂŢILE COMERCIALE al căror patrimoniu se preia de către regia Autonomă a Imbunatatirilor Funciare *)
Notă *) Societăţile comerciale cuprinse în anexa au fost înfiinţate prin Hotărârea Guvernului nr. 292/1991 (anexa nr. 1, poz. 50-90), publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 106 din 16 mai 1991.
anexa-1-hotararea-nr-686-1994
ANEXA Nr. 2
Regulament de organizare şi functţionare a Regiei Autonome a Imbunatatirilor Funciare

ANEXA Nr. 3
SUCURSALELE R.A.I.F.
anexa-3-hotararea-nr-686-1994