Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar și a indemnizațiilor pentru persoane care ocupă funcții de demnitate publică
EMITENT: PARLAMENT
Publicat în M.O. nr. 266 din 16 iulie 1998
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Capitolul I - Dispoziții generale
Art. 1 - Prezenta lege creează cadrul legislativ pentru:
a) dezvoltarea unui sistem de fundamentare a politicilor salariale în sectorul bugetar și de monitorizare a aplicării acestora;
b) dezvoltarea unui sistem de distribuire a resurselor bugetare alocate pentru cheltuielile de personal, prin stabilirea, între limite, a salariilor de bază în sectorul bugetar, în vederea promovării performanței individuale;
c) remunerarea persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică.
Art. 2 - Dispozițiile prezentei legi se aplică persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică, precum și persoanelor angajate pe bază de contract individual de muncă în sectorul bugetar.
Art. 3 - În sensul prezentei legi, funcția de demnitate publică este acea funcție publică care se ocupă prin mandat obținut direct, prin alegeri organizate, sau indirect, prin numire, potrivit legii.
Art. 4 - (1) Gestiunea sistemului de stabilire a salariului de bază se asigura de către ordonatorul principal de credite, cu încadrarea în resursele financiare alocate anual și în numărul de posturi stabilit prin legile privind bugetul de stat, bugetul asigurărilor de stat, bugetele locale și bugetele fondurilor speciale.
(2) Stabilirea salariilor de bază individuale se face potrivit normelor de evaluare a performantei individuale.
Capitolul II - Sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar
Art. 5 - (1) Salariile de bază în sectorul bugetar se stabilesc pe baza următoarelor elemente:
a) valoarea de referința universala, care se exprima în lei și care este baza unica de determinare a valorii de referința, proprie fiecărui sector de activitate bugetară;
b) indicatorii de prioritate intersectoriala, exprimați în procente, diferențiați pe domenii de activitate;
c) valori de referința sectoriala, exprimate în lei, rezultate din înmulțirea valorii de referința universala cu indicatorii de prioritate intersectoriala, utilizate ca:
– baza de calcul pentru configurarea grilelor de intervale specifice sectorului respectiv;
– baza de calcul pentru salariile de bază corespunzătoare grilelor de salarizare specifice;
– baza de calcul al cuantumului indemnizației lunare;
d) grila de intervale pentru stabilirea salariilor de bază, pentru funcțiile specifice fiecărui sector de activitate.
(2) Valoarea de referința universala, indicatorii de prioritate intersectoriala și valorile de referința sectoriala sunt prevăzute în anexa nr. I.
Art. 6 - (1) Grila de intervale pentru stabilirea salariilor de bază pentru un sector de activitate bugetară se compune din intervalele de valori prevăzute pentru fiecare funcție de execuție, grad profesional sau treapta profesională.
(2) Un interval este definit de coeficienții de multiplicare care, inmultiti cu valoarea de referința sectoriala specifica, vor reprezenta limitele între care se stabilesc salariile de bază.
Art. 7 - Grilele de intervale pentru stabilirea salariilor de bază specifice fiecărui domeniu de activitate sunt prevăzute în anexele nr. IV-VIII.
Art. 8 - (1) Salariul de bază pentru personalul cu funcții de conducere este cel corespunzător funcției de execuție, gradului sau treptei profesionale, la care se adauga o indemnizație de conducere, diferențiată în raport cu complexitatea și răspunderea ce revin funcției de conducere, care face parte din salariul de bază.
(2) Indemnizațiile de conducere sunt stabilite în procente din salariul de bază al funcției de execuție și sunt prevăzute în anexa nr. IX.
(3) Indemnizațiile de conducere se acorda în cadrul plafoanelor prevăzute de prezenta lege, pentru funcțiile de conducere aprobate potrivit structurii organizatorice, conform normelor în vigoare de organizare a instituțiilor la care se referă.
(4) Indemnizația de conducere se acorda și persoanelor care conduc sau coordonează programe/proiecte pe perioada de derulare a acestora, prevăzute în programul de activitate al instituției respective.
Capitolul III - Mecanismul de reglare a sistemului de stabilire a salariilor de bază
Art. 9 - Prin legea bugetului de stat se stabilesc: valoarea de referința universala și evoluția acesteia în raport cu creșterea estimată a prețurilor de consum, cu indicatorii de prioritate intersectoriala și cu valorile de referința sectoriala, ținând seama de prioritățile rezultate din obiectivele, proiectele, programele propuse de ordonatorii principali de credite, precum și de evoluția salariilor din alte sectoare de activitate decât cele bugetare.
Capitolul IV - Modul de stabilire a salariilor de bază
Art. 10 - Ordonatorii principali de credite calculează nivelurile salariilor de bază ce corespund grilelor de intervale prevăzute în anexele nr. IV-VIII din prezenta lege și valorii de referința sectoriala rezultate potrivit art. 9, rotunjite din o mie în o mie de lei în favoarea salariatului.
Art. 11 - Ordonatorii de credite bugetare stabilesc salariile de bază ale personalului din unitățile respective, pe baza metodologiei pentru aplicarea criteriilor de stabilire a salariilor de bază, cu respectarea limitelor de salarii de bază ce corespund grilei de intervale specifice sectorului de activitate din care aceștia fac parte, transmise de ordonatorii principali de credite.
Art. 12 - (1) Criteriile de stabilire a salariilor de bază între limite, normele de evaluare a performantelor profesionale individuale și metodologiile de aplicare a acestora, elaborate cu consultarea sindicatelor sau a reprezentanților angajaților, se aproba prin hotărâre a Biroului permanent al fiecărei Camere a Parlamentului sau prin hotărâre a Guvernului, după caz, la propunerea ordonatorilor principali de credite bugetare, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
(2) Pentru structurile administrației publice locale, metodologiile prevăzute la alin. (1) se propun de către Departamentul pentru Administrație Publica Locală, cu consultarea consiliilor județene și a consiliilor locale.
(3) Perioada în care persoanele prevăzute la art. 19 au ocupat funcții de demnitate publică constituie vechime în munca și în specialitate.
Art. 13 - Salariul de bază al unui salariat se reevalueaza anual de către angajator, cu respectarea limitelor prevăzute pentru gradul profesional sau treapta profesională în care acesta este încadrat.
Art. 14 - (1) Indemnizația de conducere se stabilește, la încadrarea în funcție, de către conducătorul instituției publice, în raport cu complexitatea activității desfășurate în cadrul acesteia.
(2) Indemnizația de conducere poate fi reevaluata anual, în raport cu rezultatele obținute de structura condusă în realizarea obiectivelor, programelor și proiectelor, după aprobarea bugetului instituției publice respective.
Art. 15 - Salariile de bază și indemnizațiile de conducere se stabilesc astfel încât, împreună cu celelalte elemente ale sistemului de salarizare, sa se încadreze în fondurile alocate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale și bugetele fondurilor speciale pentru cheltuielile cu salariile, în vederea realizării obiectivelor, programelor și proiectelor stabilite.
Capitolul V - Modul de distribuire a fondurilor bugetare destinate cheltuielilor cu salariile în sectorul bugetar
Art. 16 - Fondurile bugetare destinate cheltuielilor cu salariile se aloca fiecărui ordonator principal de credite, pe baza obiectivelor, proiectelor sau programelor, după caz, corespunzătoare perioadei de planificare bugetară.
Art. 17 - (1) La fundamentarea fondurilor bugetare destinate cheltuielilor cu salariile, necesare realizării obiectivelor, proiectelor sau programelor, după caz, ordonatorii principali de credite vor previziona volumul de muncă, perioadele de realizare, numărul de personal și salariile individuale aferente, corespunzătoare sarcinilor.
(2) Pentru activitățile curente din atribuțiile prevăzute pentru instituțiile publice respective și necuprinse în proiecte sau programe, fondurile bugetare destinate cheltuielilor cu salariile se fundamentează pe baza numărului de salariați stabilit pentru realizarea acestora și a salariilor realizate în perioada anterioară, corectate cu evoluția programata pe perioada următoare.
Art. 18 - În limita fondurilor bugetare alocate prin bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale și bugetele fondurilor speciale, ordonatorii principali de credite defalca, pentru aparatul propriu și pentru unitățile subordonate, sumele destinate cheltuielilor salariale, în vederea realizării sarcinilor programate.
Capitolul VI - Indemnizații pentru persoanele care ocupa funcții de demnitate publică
Art. 19 - Persoanele care ocupa funcții de demnitate publică au dreptul, pentru activitatea desfășurata, la o indemnizație lunară, stabilită în conformitate cu prevederile anexei nr. II.
Art. 20 - (1) Indemnizația lunară, prevăzută la art. 19, este unica forma de remunerare a activității corespunzătoare funcției și reprezintă baza de calcul pentru stabilirea drepturilor și obligațiilor care se determina în raport cu venitul salarial.
(2) Cuantumul indemnizației lunare se stabilește pe baza valorii de referința sectoriala, înmulțită cu coeficientul de multiplicare prevăzut în anexa nr. II, rotunjit din o mie în o mie de lei în favoarea persoanei respective. Valoarea de referința sectoriala este cea prevăzută în anexa nr. I.
(3) Indemnizațiile lunare calculate potrivit alin. (2) sunt în suma bruta și sunt impozabile, potrivit legii.
Capitolul VII - Categorii de personal cu sisteme de salarizare specifice
Art. 21 - Persoanele care ocupa funcții asimilate cu funcții de demnitate publică au dreptul, pentru activitatea desfășurata, la un salariu de bază lunar, stabilit în conformitate cu prevederile anexei nr. III.
Art. 22 - (1) Salariul de bază lunar, prevăzut la art. 21, este o suma fixa care include și indemnizația de conducere; venitul salarial lunar pentru persoanele prevăzute la art. 21 se compune din salariul de bază lunar și din celelalte drepturi salariale acordate personalului din instituțiile publice, potrivit legii.
(2) Cuantumul salariului de bază lunar se determina prin înmulțirea valorii de referința sectoriala, prevăzută în anexa nr. I, cu coeficientul de multiplicare, prevăzut în anexa nr. III, rotunjit din o mie în o mie de lei în favoarea persoanei respective.
(3) Venitul salarial calculat potrivit alin. (1) și (2) este în suma bruta și este impozabil, potrivit legii.
Art. 23 - Coeficienții de ierarhizare a salariilor de bază pentru funcțiile specifice pentru personalul didactic de predare, stabiliți pe transe de vechime în învățământ, precum și coeficienții de multiplicare a salariilor de bază pentru funcțiile didactice auxiliare și funcțiile auxiliare din instituțiile de învățământ, prevăzuți în grile de intervale, sunt cuprinși în anexa nr. VII/1.
Capitolul VIII - Dispoziții tranzitorii
Art. 24 - (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, compensațiile acordate prin hotărârile Guvernului de indexare a salariilor se includ în salariul de bază. Fiecărui salariat i se va menține salariul de bază avut, inclusiv compensațiile acordate, cu excepția celor care se situează sub nivelul minim al funcției și gradului profesional sau al treptei profesionale avute, care vor fi încadrați la nivelul minim al intervalului respectiv.
(2) După aprobarea metodologiei prevăzute la art. 12 din prezenta lege și cu respectarea prevederilor alin. (1), se procedează la reevaluarea salariului de bază al fiecărui salariat, pentru primul an de aplicare a legii.
(3) Dispozițiile legale referitoare la alte drepturi salariale, cum sunt sporurile pentru condiții de muncă, sporul pentru vechimea în munca, alte sporuri, precum și premiile și stimulentele, acordate persoanelor ale căror salarii de bază se stabilesc potrivit grilelor de salarizare prevăzute în anexele nr. III-VIII, rămân în vigoare.
(4) Valoarea de referința universala prevăzută în anexa nr. I este stabilită pentru luna iunie 1998, urmând a fi corectată lunar cu creșterile salariale aprobate de către Guvern pentru lunile următoare, în raport cu evoluția prețurilor de consum în anul 1998.
Art. 25 - Urmărirea aplicării prezentei legi se asigura de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Finanțelor, potrivit competentelor ce le revin.
Art. 26 - (1) În aplicarea prevederilor prezentei legi, Ministerul Muncii și Protecției Sociale:
a) elaborează metodologia-cadru pentru gestionarea resurselor umane în administrația publică centrala, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii; metodologia-cadru constituie baza elaborării metodologiilor prevăzute la art. 12;
b) monitorizează respectarea prevederilor prezentei legi și propune Guvernului măsuri pentru îmbunătățirea eficientei utilizării resurselor de muncă în sectorul public.
(2) În aplicarea prevederilor prezentei legi, Ministerul Finanțelor:
a) stabilește măsurile necesare punerii în aplicare a prevederilor art. 9;
b) elaborează metodologia de fundamentare a bugetelor de venituri și cheltuieli ale ordonatorilor principali de credite, bazate pe obiective, proiecte sau programe, după caz, inclusiv pe normele referitoare la utilizarea resurselor umane;
c) controlează, în ministere și în celelalte instituții centrale și locale ale administrației publice și în instituțiile bugetare din subordinea acestora, execuția bugetelor de venituri și cheltuieli aprobate; în cazul constatării depășirii cheltuielilor cu salariile pentru o perioada data, poate dispune sistarea deschiderii creditelor bugetare pentru perioada următoare, respectiv poate dispune imputarea sumelor cheltuite nejustificat, persoanelor vinovate.
Art. 27 - Prevederile prezentei legi se aplica și personalului civil încadrat în structurile unor ministere cu atribuții privind apărarea, ordinea publică și siguranța naționala.
Capitolul IX - Dispoziții finale
Art. 28 - Prezenta lege nu se aplica:
a) personalului de specialitate juridică, prevăzut în Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, republicată, cu excepția funcțiilor de demnitate publică numite;
b) președintelui, vicepreședintelui și secretarului general ai Academiei Romane; salariile de bază ale acestora se stabilesc în conformitate cu prevederile Statutului Academiei Romane;
c) personalului diplomatic și consular de cariera;
d) personalului militar din instituțiile publice de apărare naționala, ordine publică și siguranța naționala. Salarizarea personalului militar și unele drepturi salariale ale personalului civil se stabilesc prin lege specială.
Art. 29 - La data intrării în vigoare a prezentei legi se abroga prevederile din actele normative cuprinse în anexa nr. X, precum și orice alte dispoziții contrare cu privire la salarizarea personalului din sectorul bugetar.
Art. 30 - Anexele nr. I-X fac parte integrantă din prezenta lege.
Aceasta lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 7 iulie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.
PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR
VASILE LUPU
Aceasta lege a fost adoptată de Senat în ședința din 7 iulie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.
PREȘEDINTELE SENATULUI
CRISTIAN SORIN DUMITRESCU
București, 15 iulie 1998.
Nr. 154.
ANEXA Nr. I

ELEMENTELE SISTEMULUI DE STABILIRE A SALARIILOR DE BAZĂ
anexa-i-legea-nr-154-1998 *) Valoarea de referință sectorială rezulta prin aplicarea indicatorului de prioritate intersectorială asupra valorii de referință universală, rotunjită la o mie de lei prin adaos, și se aplica în luna iunie.
ANEXA Nr. II/1

FUNCȚII DE DEMNITATE PUBLICĂ ALESE
Capitolul I Indemnizațiile persoanelor din cadrul organelor autorității publice, alese în funcție potrivit prevederilor Constituției României
Coeficienți de multiplicare
anexa-ii-1-i-legea-nr-154-1998
Capitolul II Indemnizația membrilor consiliilor județene sau locale
Coeficienți de multiplicare

NOTA:
Indemnizația se acorda proporțional cu numărul de ședințe ordinare sau extraordinare ale consiliilor județene sau locale, precum și ale comisiilor de specialitate sau ale delegaților permanenți, la care persoana a participat, din numărul total al ședințelor organizate.
ANEXA Nr. II/2

FUNCȚII DE DEMNITATE PUBLICĂ NUMITE
Indemnizațiile persoanelor din cadrul organelor autorității publice, numite în funcții potrivit legii
Coeficienți de multiplicare
anexa-ii-2-legea-nr-154-1998
ANEXA Nr. III

FUNCȚII ASIMILATE CU FUNCȚII DE DEMNITATE PUBLICĂ
Coeficienți de multiplicare a salariilor de bază pentru personalul din instituțiile publice din subordinea Guvernului

*) Instituțiile publice și denumirile funcțiilor de conducere utilizate se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
ANEXA Nr. IV/1

COMISIA NAȚIONALA A VALORILOR MOBILIARE
Coeficienți de multiplicare a salariilor de bază pentru funcțiile de execuție de specialitate specifice din aparatul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare

ANEXA Nr. IV/2

CURTEA DE CONTURI
Coeficienți de multiplicare a salariilor de bază pentru funcțiile de execuție de specialitate specifice ale Curții de Conturi

ANEXA Nr. IV/3

CONSILIUL CONCURENȚEI
Coeficienți de multiplicare a salariilor de bază pentru funcțiile de execuție de specialitate specifice ale Consiliului Concurenței

ANEXA Nr. V

ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ CENTRALĂ DE SPECIALITATE
(ministere, alte organe de specialitate din subordinea Guvernului ori a ministerelor, serviciile Președenției, aparatul de lucru al Guvernului și aparatul Parlamentului României)
I. Coeficienți de multiplicare pentru funcții de specialitate *)
A. Funcții de conducere

NOTĂ:
Se utilizează în ministere și în alte organe centrale de specialitate.
B. Funcții de execuție
anexa-v-i-b-legea-nr-154-1998 *) Funcțiile prevăzute la cap. I se utilizează pentru salarizarea funcțiilor de alta specialitate decât cele specifice din cadrul altor instituții centrale, potrivit legii.
II. Coeficienți de multiplicare pentru funcții de conducere specifice și de execuție de specialitate specifice aparatului Președentiei, Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ și Avocatului Poporului
A. Funcții de conducere specifice

*) Funcțiile se utilizează și în cabinetul demnitarului.
**) Se utilizează numai în aparatul Parlamentului, Consiliului Legislativ și al Avocatului Poporului.
B. Funcții de execuție de specialitate specifice

***) Funcțiile se utilizeazã și în cabinetul demnitarului.
***) Se utilizează numai în aparatul Parlamentului, Consiliului Legislativ și al Avocatului Poporului.
III. Funcții specifice unor ministere
1. Ministerul Finanțelor
a) Funcții specifice din aparatul propriu și din unitățile teritoriale
Garda financiară – personal militarizat

b) Funcții specifice din serviciile publice descentralizate
Funcții de execuție pe trepte profesionale specifice unităților subordonate Ministerului Finanțelor

2. Ministerul Afacerilor Externe

3. Ministerul Industriei și Comerțului

*) Cuprinde și indemnizația de conducere.
4. Ministerul Tineretului și Sportului

IV. Funcții specifice unor organe din subordinea Guvernului
Oficiul Concurenței

ANEXA Nr. VI

ADMINISTRAȚIA PUBLICA LOCALĂ
Prefecturi, consilii, primării și servicii publice din subordinea acestora
I. Coeficienți de multiplicare pentru activitatea de specialitate
Funcții de execuție
anexa-vi-i-legea-nr-154-1998
II. Coeficienți de multiplicare pentru funcții din aparatul prefecturilor și al consiliilor
anexa-vi-ii-legea-nr-154-1998
ANEXA Nr. VII/1

UNITĂȚI DE ÎNVĂȚĂMÂNT
I. Coeficienți de multiplicare (ierarhizare) pentru personalul didactic din învățământ
A. Coeficienți de multiplicare (ierarhizare) pentru funcțiile didactice din învățământul superior

*) Pentru preparatorii din domeniul medical.
NOTĂ:
În limita fondului de salarii aprobat prin bugetul de stat și în funcție deveniturile extrabugetare, coeficienții de multiplicare (ierarhizare) pentrupozițiile aflate la nr. crt. 1-5 de la pct. I lit. A pot fi majorați,proporțional, cu cel mult 2,65 unități.
B. Coeficienți de multiplicare (ierarhizare) pentru funcțiile didactice din învățământ preșcolar, primar, gimnazial, profesional, liceal și de maiștri
anexa-vii-1-i-b-legea-nr-154-1998 *) Funcțiile se ocupă potrivit prevederilor Statutului personalului didactic.
NOTĂ:
În limita fondului de salarii aprobat prin bugetul de stat și în funcție deveniturile extrabugetare, coeficienții de multiplicare (ierarhizare) pentrupozițiile aflate la nr. crt. 1-5 de la pct. I lit. B pot fi majorati,proporțional, cu cel mult 2,50 unități, iar coeficienții de multiplicare(ierarhizare) pentru poziția aflată la nr. crt. 6 de la pct. I lit. B pot fimajorati, proporțional, cu cel mult 2,00 unități.
II. Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile auxiliare din instituțiile de învățământ *)
anexa-vii-1-ii-legea-nr-154-1998 *) Ministerul Educației Naționale, în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, este autorizat ca, în funcție de dinamica învățământului,să stabilească noi funcții didactice auxiliare.
**) Alte cerințe pentru ocuparea funcțiilor didactice auxiliare suntprevăzute la art. 8 din Legea nr. 128/1997.
***) Se poate utiliza numai la bibliotecile universitare.
****) Se poate utiliza în cadrul laboratoarelor și al atelierelor-școală.
III. Coeficienți de multiplicare pentru alte funcții specifice din instituțiile de învățământ
anexa-vii-1-iii-legea-nr-154-1998 *) Se poate utiliza numai în cele mai mari instituții de învățământ stabilite de Ministerul Educației Naționale.
ANEXA Nr. VII/2

SĂNĂTATE
I. Unități sanitare și de asistență socială, altele decât cele clinice
anexa-vii-2-i-a-legea-nr-154-1998 *) Se poate utiliza numai în unități sanitare umane.
**) Se aplică și funcțiilor de asistent farmacie, asistent social șieducator-puericultor, tehnician dentar și tehnician sanitar din profilurile:utilaje medicale, optician, protezare ortopedica și protezare auditivă, care austudii de acest nivel.
***) Se aplică și funcțiilor de tehnician sanitar din profilurile: utilajemedicale, optician, protezare ortopedica și protezare auditivă.
****) Se aplica și funcțiilor: oficiant medical, laborant cu liceul sanitar,operator-registrator de urgență, moasa, masor, gipsar, autopsier, registratormedical, statistician medical, instructor C.F.M., instructor de educație,instructor de ergoterapie, asistent social, educator-puericultor.
anexa-vii-2-i-b-c-legea-nr-154-1998 *) Se aplică și funcțiilor de educator-puericultor, asistent social șicosmetician, ocupate de persoane care au absolvit cu diploma învățământulsuperior cu durata studiilor de 2-3 ani învățământ de zi de 3-4 ani învățământseral sau fără frecventa.
**) Se ocupa prin concurs de către personalul care îndeplinește condițiile deîncadrare pentru funcția de sofer autosanitara I, poseda diploma de absolvire acursului organizat potrivit Ordinului ministrului sănătății nr. 388/1992 șiare 2 ani vechime în funcția de șofer autosanitară I.
***) Se aplica nivelul I și II pentru salarizarea soferilor autosanitarelordin serviciile de ambulanță județene și al municipiului București, iar nivelul desalarizare II și III, șoferilor autosanitarelor din alte unități sanitare.
II. Unități clinice, institute și centre medicale ^1)

^1) Se poate aplica și personalului de cercetare cu studii superioare dinunitățile clinice, institutele și centrele medicale, care este confirmat în gradeleprofesionale de la cap. II lit. A nr. crt. 1-4 și lit. B nr. crt. 11-13.
*) Se poate utiliza numai în unități sanitare umane.
**) Se aplică și funcției de asistent farmacie.
***) Se aplică și funcțiilor de oficiant sanitar, laborant cu liceu sanitar.
NOTA:
1. Coeficientul de multiplicare a salariului de bază pentru personalul medical cuprinde la cap. II și sporul pentru institute, centre medicale, clinici universitare, prevăzut la art. 8 lit. b) din Hotărârea Guvernului nr. 281/1993.
2. Coeficientul de multiplicare limita maximă cuprinde și salariul de bază mai mare prevăzut la pct. 2 din nota la anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 281/1993, pentru personalul din anatomia patologica și medicală legală. Diferențierea salariilor de bază în cadrul grilelor de intervale corespunzătoare specializării medicale se face potrivit criteriilor stabilite prin metodologia prevăzută la art. 13 din lege.
ANEXA Nr. VII/3

CERCETARE
UNITĂȚI DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ, DEZVOLTARE TEHNOLOGICĂ ȘI PROIECTARE
Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile de specialitate din activitatea de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică

ANEXA Nr. VII/4

CULTURA
UNITĂȚI DE CULTURĂ
I. Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile de specialitate din unitățile teatrale, muzicale și de cinematografie
anexa-vii-4-i-legea-nr-154-1998
II. Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile de specialitate din presă, edituri, informare documentară
anexa-vii-4-ii-legea-nr-154-1998
III. Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile de specialitate din muzee și biblioteci
anexa-vii-4-iii-legea-nr-154-1998
IV. Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile de specialitate din case de cultură, cămine culturale și din alte instituții de cultură

ANEXA Nr. VII/5

CULTE
Coeficienți de multiplicare pentru personalul clerical *)
Funcții de execuție

*) Se utilizează pentru salarizarea personalului încadrat în unitățile bugetare.
Condițiile de ocupare a gradelor profesionale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Secretariatul de Stat pentru Culte este autorizat sa certifice asimilarea funcțiilor de la culte cu cea de preot.
ANEXA Nr. VII/6

SPORT
UNITĂȚI SPORTIVE
I. Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile de specialitate din federații sportive

*) Nivelul studiilor și condițiile de ocupare a funcțiilor se stabilescprin ordin al ministrului tineretului și sportului.
**) Se poate utiliza și la cluburile sportive, cu aprobareaministrului tineretului și sportului.
II. Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile de specialitate din alte unități sportive

*) Nivelul studiilor și condițiile de ocupare a funcțiilor se stabilesc prin ordin al ministrului tineretului și sportului.
**) Categoria de clasificare de antrenor corespunde gradului profesional.
ANEXA Nr. VII/7

AUTORITATEA VAMALĂ
DIRECȚIA GENERALĂ A VĂMILOR
Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile de specialitate
Capitolul I Aparatul central

Capitolul II Direcția Generală a Vamilor
Direcția de supraveghere și control vamal, Direcția de supraveghere pentru zonele vamale speciale
Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile de specialitate

Capitolul III Direcția regionala vamală
Coeficienți de multiplicare pentru activitatea de specialitate

Capitolul IV Birouri vamale
Coeficienți de multiplicare pentru activitatea de specialitate
A. Funcții de execuție de categoria A

B. Funcții de execuție de categoria B

ANEXA Nr. VII/8

NAVIGAȚIE
UNITĂȚI NAVALE ȘI CAPITANII DE PORTURI
Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile de specialitate
anexa-vii-8-legea-nr-154-1998 Capităniile de porturi vor putea utiliza și funcțiile prevăzute la lit. a)-c) din prezenta anexă, în funcție de dotare și de atribuțiile acestora, stabilite conform prevederilor legale.
NOTA:
Criteriile și condițiile pentru ocuparea funcțiilor prevăzute în prezenta anexa se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor și se utilizează de către toate unitățile, indiferent de subordonare.
ANEXA Nr. VII/9

AGRICULTURA
LABORATOARE CENTRALE: PENTRU CONTROLUL CALITĂȚII SEMINȚELOR, PENTRU CONTROLUL SANITAR-VETERINAR DE DIAGNOSTIC, PENTRU CONTROLUL ALIMENTELOR DE ORIGINE ANIMALA, PENTRU CONTROLUL ȘTIINȚIFIC AL PRODUSELOR BIOLOGICE SI AL MEDICAMENTELOR DE UZ VETERINAR, PENTRU CARANTINĂ FITOSANITARA, PRECUM SI UNITĂȚI CU SI FĂRĂ PERSONALITATE JURIDICĂ, SUBORDONATE DIRECȚIILOR GENERALE PENTRU AGRICULTURA SI ALIMENTAȚIE SI DIRECȚIILOR SANITAR-VETERINARE JUDEȚENE
Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile de specialitate
anexa-vii-9-legea-nr-154-1998 *) Specialitatea funcției de inginer este cea care se regăsește în activitatea de bază a unității (agronomie, horticultura, zootehnie și altele). Cu același nivel pot fi salarizate și funcțiile de biolog (chimist), dacă persoanele încadrate pe aceste funcții desfășoară activitate în specialitatea funcției.
**) În funcția de medic primar veterinar pot fi încadrate persoanele care au obținut acest grad profesional pe baza examenului organizat de ministerele coordonatoare.
***) Specialitatea funcției de tehnician este cea care se regăsește în activitatea de bază a unității (agronomie, horticultura, zootehnie și altele).
ANEXA Nr. VII/10

OFICII DE CADASTRU SI ORGANIZARE A TERITORIULUI
Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile de specialitate

ANEXA Nr. VII/11

PROTECȚIA MEDIULUI
AGENȚII DE PROTECȚIE A MEDIULUI, ADMINISTRAȚIA REZERVAȚIEI BIOSFEREI „DELTA DUNĂRII”
Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile de specialitate

*) Specialitatea funcției de inginer este cea care se regăsește în activitatea de bază a unității. Cu același nivel pot fi salarizate, în activitatea de bază, și funcțiile de biolog, chimist, fizician și altele, dacă persoanele încadrate pe aceste funcții desfășoară activitate în specialitatea funcției.
**) Specialitatea funcțiilor de tehnician și de observator condiții mediu este cea care se regăsește în activitatea de bază a unității.
ANEXA Nr. VII/12

AVIAȚIA SPORTIVĂ
AEROCLUBUL ROMÂNIEI
I. Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile de specialitate
1. Personal navigant și tehnic navigant profesionist
Funcții de execuție

*) Nivelul studiilor și nivelul de ocupare a funcțiilor se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor.
2. Personal tehnic aeronautic
anexa-vii-12-i-2-legea-nr-154-1998
3. Personal operativ aeronautic

ANEXA Nr. VIII/1

FUNCȚII DE EXECUȚIE DIN ALTE UNITĂȚI BUGETARE DE SUBORDONARE CENTRALĂ, PRECUM ȘI DIN COMPARTIMENTELE DE CONTABILITATE, FINANCIAR, APROVIZIONARE, INVESTIȚII DIN ACTIVITĂȚILE CUPRINSE ÎN ANEXELE Nr. VII/1-VII/12
I. Coeficienți de multiplicare pentru activitatea de specialitate
anexa-viii-1-i-legea-nr-154-1998
II. Unități de perfecționare a personalului cu pregătire superioară
Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile de specialitate

III. Unități de perfecționare a personalului cu pregătire medie și centre de calificare și recalificare
Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile de specialitate

NOTA: Coeficienții de multiplicare prevăzuți în prezenta anexă se aplică și funcțiilor de specialitate din Școala populara de artă.
IV. Proiectare
Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile de specialitate

*) Coeficienții de multiplicare prevăzuți pentru aceasta funcție seutilizează și la funcția de desenator tehnic cartograf.
V. Unități de informatică
Coeficienți de multiplicare pentru funcțiile de specialitate

ANEXA Nr. VIII/2

ALTE FUNCȚII COMUNE DIN SECTORUL BUGETAR
Coeficienți de multiplicare pentru personalul din activitatea desecretariat-administrativ, gospodărire, întreținere-reparații și de deservire ^1)
Funcții de execuție pe trepte profesionale
anexa-viii-2-legea-nr-154-1998 ^1) Se utilizează în administrația publică și în unitățile subordonate acesteia, finanțate parțial sau integral de la bugetul de stat.
*) Se utilizează în ministere și în celelalte instituții centrale ale administrației publice.
**) Se utilizează în activitatea de secretariat-administrativ din unitățile bugetare.
***) Se utilizează în Parlament, în ministere și în celelalte instituții centrale ale administrației publice, în parcul propriu.
****) Se utilizează în ministere și în celelalte instituții centrale ale administrației publice, în parcul comun.
NOTA:
În unitățile bugetare din subordinea ministerelor și a celorlalte instituții ale administrației publice, încadrarea soferilor se face ținându-se seama și de autovehiculul pe care îl deservesc, potrivit echivalării categoriilor de calificare cu treptele profesionale elaborate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
ANEXA Nr. IX/1
INDEMNIZAȚII DE CONDUCERE COMUNE
ANEXA Nr. IX/2
INDEMNIZAȚII DE CONDUCERE SPECIFICEanexa-ix-2-legea-nr-154-1998
ANEXA Nr. X
PREVEDERI DIN UNELE ACTE NORMATIVE CARE SE ABROGĂ
1. Prevederile referitoare la promovarea în grade, trepte profesionale și gradații, indemnizații de conducere, ponderea funcțiilor de conducere prevăzute la art. 8, art. 9, art. 11, art. 12, art. 13, art. 24, art. 25, art. 28 alin. (2) și alin. (3), art. 30, art. 33, art. 37, art. 39 și la art. 41, precum și anexa nr. 7 pct. 2 din nota, anexa nr. 8 și pct. 1, 3 și 7 din nota, anexa nr. 9 și nota de la cap. II, pct. 1 din nota la cap. III lit. B și pct. 1 și 2 de la cap. III lit. C, din Legea nr. 40/1991 cu privire la salarizarea Președintelui și Guvernului României, precum și al personalului Presedentiei, Guvernului și a celorlalte organe ale puterii executive, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 162 din 14 iulie 1993.2. Art. 1 alin. (3), art. 2, art. 3, art. 4, art. 5, art. 6, art. 8, art. 9, art. 10, cu excepția alin. (3), art. 11, art. 21 alin. (1) și (2), art. 29, art. 33 alin. (1) și (2), art. 36 anexele (nr. 1-4) și art. 37 alin. (2) din Legea nr. 53/1991 privind indemnizațiile și celelalte drepturi ale senatorilor și deputaților, precum și salarizarea personalului din aparatul Parlamentului României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 23 din 31 ianuarie 1996.
3. Art. 27 din Legea audiovizualului nr. 48/1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 104 din 25 mai 1992.
4. Coeficienții de ierarhizare a salariilor de bază, precum și prevederile cuprinse în notele referitoare la salariile de bază din anexele nr. I/1 – I/4; I/5 nr. crt. 2, I/6 și I/7; II/1 – II/6; III/1 și III/2 (cu excepția pct. 8 din nota), III/3, precum și anexele nr. V/1, V/1A, V/2 – V/10A, V/11 (cu excepția cap. IV Corpul gardienilor publici) și V/12 din Ordonanța Guvernului nr. 39/1994 privind stabilirea unor coeficienți de ierarhizare a salariilor de bază pentru personalul din sectorul bugetar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 240 din 29 august 1994, aprobată și modificată prin Legea nr. 134/1994 și republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 182 din 8 august 1996, se abroga pentru personalul salarizat prin prezenta lege. Prevederile art. 4 din Ordonanța Guvernului nr. 39/1994, precum și prevederile referitoare la majorarea coeficienților de ierarhizare a salariilor de bază în cazul unor activități de producție organizate în subordinea consiliilor locale și județene, a unor ministere, reglementate prin hotărâri ale Guvernului.
5. Articolul unic pct. 2 și 3 din Legea nr. 20/1994 pentru modificarea și completarea Legii nr. 40/1991 cu privire la salarizarea președintelui și Guvernului României, precum și a personalului Presedentiei, Guvernului și al celorlalte organe ale puterii executive, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 94 din 12 aprilie 1994.
6. Prevederile referitoare la promovarea în grade, trepte profesionale și gradații, indemnizații de conducere, ponderea funcțiilor de conducere, cuprinse la art. 3, art. 4 alin. (1), art. 5 [cu excepția alin. (7) și (8)] art. 6, art. 7 alin. (3) și (4) și la art. 33 din Hotărârea Guvernului nr. 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unitățile bugetare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 135 din 25 iunie 1993, pentru personalul salarizat prin prezenta lege.
7. Prevederile referitoare la asimilarea funcțiilor de conducere cu funcții de nivel guvernamental cuprinse la art. 6 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 560/1994 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presa „Rompres”, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 266 din 21 septembrie 1994.
8. Prevederile referitoare la asimilarea funcțiilor de conducere cu funcții de nivel guvernamental cuprinse la art. I pct. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 42/1994 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 509/1993 privind funcționarea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Sisești”, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 48 din 24 februarie 1994.
9. Prevederile art. 1 pct. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 0366 din 28 iunie 1994 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 0282/1993 cu privire la salarizarea personalului militar și civil din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Paza și Serviciul de Telecomunicații Speciale și ale art. 23 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 02821993.
10. Art. 1, art. 2, art. 3, art. 4, art. 5, art. 7, cu excepția alin. (1), art. 10 alin. (3), art. 19, art. 24, art. 25, art. 27, art. 28 și art. 31 (anexele nr. 1-3) din Legea nr. 50/1995 cu privire la salarizarea membrilor și personalului Curții de Conturi, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 107 din 31 mai 1995. Prevederile referitoare la Curtea de Conturi din art. 52 din Legea nr. 50/1996 privind salarizarea și alte drepturi ale personalului din organele autorității judecătorești, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 130 din 24 iunie 1996. Se abroga prevederile referitoare la Curtea de Conturi și Curtea Constituțională din art. 22 alin. (1), art. 36 și cap. I și IIA din anexa la Legea nr. 56/1996 privind salarizarea și alte drepturi ale judecătorilor Curții Supreme de Justiție, ale magistraților-asistenți și ale celorlalte categorii de personal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 139 din 4 iulie 1996.
11. Prevederile referitoare la asimilarea funcțiilor de conducere cu funcții de nivel guvernamental cuprinse la art. 5 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 220/1995 privind organizarea și funcționarea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor din Decembrie 1989, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 72 din 20 aprilie 1995.
12. Prevederile referitoare la asimilarea funcțiilor de conducere cu funcții de nivel guvernamental cuprinse la art. 11 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 221/1995 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 72 din 20 aprilie 1995.
13. Prevederile referitoare la asimilarea funcțiilor de conducere cu funcții de nivel guvernamental cuprinse la art. 6 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 222/1995 privind organizarea și funcționarea Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 19 aprilie 1995.
14. Prevederile referitoare la asimilarea funcțiilor de conducere cu funcții de nivel guvernamental cuprinse la art. 3 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 223/1995 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 19 aprilie 1995.
15. Prevederile referitoare la asimilarea funcțiilor de conducere cu funcții de nivel guvernamental cuprinse la art. 3 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 225/1995 privind organizarea și funcționarea Biroului Roman de Metrologie Legală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 72 din 20 aprilie 1995.
16. Prevederile referitoare la asimilarea funcțiilor de conducere cu funcții de nivel guvernamental cuprinse la art. 6 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 213/1995 privind organizarea și funcționarea Comisiei Naționale pentru Statistica, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 69 din 14 aprilie 1995.
17. Prevederile referitoare la asimilarea funcțiilor de conducere cu funcții de nivel guvernamental cuprinse la art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 214/1995 privind organizarea și funcționarea Comisiei Naționale de Prognoza, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 70 din 18 aprilie 1995.
18. Prevederile referitoare la asimilarea funcțiilor de conducere cu funcții de nivel guvernamental cuprinse la art. 4 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 215/1995 privind organizarea și funcționarea Comisiei Naționale de Informatica, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 70 din 18 aprilie 1995.
19. Prevederile Hotărârii Guvernului nr. 275/1995 privind majorarea coeficienților de ierarhizare a salariilor în unele unități bugetare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 88 din 10 mai 1995.
20. Prevederile referitoare la sistemul de salarizare a personalului din instituțiile publice de cultura cuprinse la art. 3, precum și cele cuprinse în normele metodologice emise potrivit art. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 9/1996 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a instituțiilor publice de cultura finanțate din venituri extrabugetare și alocații de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, a sistemului de salarizare a personalului din aceste instituții, precum și îmbunătățirea salarizarii personalului din instituțiile și activitățile cu profil cultural, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 21 din 30 ianuarie 1996, și art. 3^1 din Legea nr. 86/1996 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 9/1996, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 17 iulie 1996, pentru personalul salarizat prin prezenta lege.
21. Prevederile referitoare la sistemul de salarizare a personalului din unitățile sportive cuprinse la art. 3 și la art. 4, precum și cele cuprinse în normele metodologice emise potrivit art. 6 din Ordonanța Guvernului nr. 10/1996, privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a unităților sportive finanțate din venituri extrabugetare și din alocații de la bugetul de stat, precum și a sistemului de salarizare a personalului din aceste unități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 21 din 30 ianuarie 1996, aprobată prin Legea nr. 59/1996, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 5 iulie 1996, pentru personalul salarizat prin prezenta lege.
22. Prevederile referitoare la asimilarea funcțiilor de conducere cu funcții de nivel guvernamental cuprinse la art. 2 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1.038/1996 privind organizarea și funcționarea Oficiului Național de Cadastru, Geodezie și Cartografie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 284 din 12 noiembrie 1996.
23. Art. I pct. 20, anexa nr. 2, cap. A, precum și prevederile referitoare la funcțiile de conducere utilizate pentru alt personal decât cel de specialitate juridică din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Suprema de Justiție și din Ministerul Justiției, din cap. B, din Ordonanța Guvernului nr. 9/1997 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1996 privind salarizarea și alte drepturi ale personalului din organele autorității judecătorești, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 177 din 30 iulie 1997. Prevederile referitoare la sporul de vechime pentru funcțiile de demnitate publică numite, cuprinse la art. 31 din Legea nr. 50/1996, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 130 din 24 iunie 1996.
24. Art. 1, art. 2, art. 3, art. 4, art. 6, art. 7, art. 9, art. 10, cu excepția alin. (3), art. 22, art. 28, art. 30, cu excepția anexei nr. 4, din Legea nr. 66/1997 cu privire la salarizarea membrilor și personalului Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, precum și a personalului burselor de valori, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 73 din 23 aprilie 1997.
25. Prevederile referitoare la asimilarea funcțiilor de conducere cu funcții de nivel guvernamental cuprinse la art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 67/1997 privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național al Cinematografiei și constituirea Fondului cinematografic național, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 295 din 30 octombrie 1997.
26. Prevederile referitoare la asimilarea funcțiilor de conducere cu funcții de nivel guvernamental cuprinse la art. 7 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 287/1998 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 199 din 22 mai 1998.
27. Prevederile referitoare la asimilarea funcțiilor de conducere cu funcții de nivel guvernamental cuprinse la art. 4 alin. (1) și art. 8 din Regulamentul de organizare și funcționare a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor și a Corpului de arbitri, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 60/1997, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 18 martie 1997.
28. Prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/1997 privind majorarea salariilor de bază pentru unele categorii de personal din învățământ, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 330 din 26 noiembrie 1997, aprobată și modificată prin Legea nr. 85/1998, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 165 din 27 aprilie 1998.
29. Prevederile referitoare la salarizarea, promovarea în grade, trepte profesionale și gradații a personalului prevăzut la art. 21, art. 41, art. 45, art. 46, art. 62, art. 79, art. 112 și art. 117, precum și anexele nr. 1-3 din Ordonanța Guvernului nr. 16/1998 privind Statutul personalului vamal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 39 din 30 ianuarie 1998.
*
* *
Reglementările cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 281/1993, Legea nr. 40/1991, republicată, și Ordonanța Guvernului nr. 39/1994, cu modificările ulterioare, privind stabilirea salariilor de bază se mențin în vigoare în vederea salarizarii personalului încadrat în activitățile cărora nu li se aplică prevederile prezentei legi.* *
Celelalte reglementări cu privire la nivelul salariilor, stabilirea gradațiilor pentru personalul prevăzut în prezenta lege, precum și orice alte dispoziții contrare se abrogă.