Regulament de organizare si functionare al Regiei autonome "Monitorul Oficial" din 20.05.1991

EMITENT: GUVERN
Publicat în M.O. nr. 137 din 1 iulie 1991

Capitolul 1 - Dispoziţii generale

Art. 1 - Denumirea regiei este Regia autonomă „Monitorul Oficial”.
Regia autonomă „Monitorul Oficial” este persoana juridică, funcţionează pe bază de gestiune economică, are autonomie financiară şi îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi pe baza prezentului regulament.

Art. 2 - Sediul regiei este în municipiul Bucureşti, str. 13 Septembrie – Casa Republicii.

Capitolul 2 - Obiectul de activitate

Art. 3 - Obiectul de activitate al regiei îl constituie:
a) editarea publicaţiei „Monitorul Oficial” al României;
b) editarea publicaţiei „Parlamentul”, organ de presa al Adunării Deputaţilor şi Senatului;
c) tipărirea legislaţiei României, în care se reproduc toate actele normative de interes general;
d) indexarea, sistematizarea şi stocarea informatiei legislative a tarii;
e) editarea de culegeri de acte normative şi alte publicaţii legislative grupate pe domenii de activitate;
f) imprimarea materialelor destinate activităţii parlamentare;
g) publicarea de acte normative şi alte documente legislative în limbi străine;
h) executarea altor lucrări poligrafice, în limita spaţiului disponibil;
i) difuzarea publicaţiilor editate.

Capitolul 3 - Patrimoniul

Art. 4 - Regia autonomă „Monitorul Oficial” are un patrimoniu de 13.383 mii lei, conform bilanţului întocmit la data de 31 martie 1991.

Art. 5 - Regia autonomă „Monitorul Oficial” este proprietara bunurilor din patrimoniul sau.
În exercitarea dreptului de proprietate, regia autonomă dispune, poseda şi foloseşte în mod autonom bunurile pe care le are în patrimoniu sau le culege fructele, după caz, în vederea realizării scopului pentru care a fost constituită.

Capitolul 4 - Structura regiei autonome

Art. 6 - Structura organizatorică şi funcţională a Regiei autonome „Monitorul Oficial”, precum şi numărul de personal, se stabilesc de către consiliul de administraţie al regiei autonome.
Personalul regiei autonome este angajat de către directorul general al acesteia.

Art. 7 - Salarizarea personalului din cadrul regiei autonome se stabileşte, potrivit legii, de către consiliul de administraţie.

Capitolul 5 - Organele de conducere

Art. 8 - Conducerea Regiei autonome „Monitorul Oficial” se asigura de consiliul de administraţie.

Art. 9 - Consiliul de administraţie se numeşte prin ordin al secretarului general al aparatului Adunării Deputaţilor şi este compus din 9 persoane, din care una este directorul general al regiei.
Din consiliul de administraţie al Regiei autonome „Monitorul Oficial” face parte, în mod obligatoriu, un reprezentant al Secretariatului general al Adunării Deputaţilor.
Ceilalţi membri vor fi numiţi dintre jurişti, filologi, economişti şi alţi specialişti din domeniul de activitate al regiei autonome.

Art. 10 - Consiliul de administraţie al Regiei autonome „Monitorul Oficial” îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu regulamentul sau de organizare şi funcţionare şi cu prevederilor Legii nr. 15/1990.

Art. 11 - Consiliului de administraţie al Regiei autonome „Monitorul Oficial” are următoarele atribuţii principale:
– aproba structura organizatorică şi funcţională a regiei;
– aproba indemnizaţia membrilor consiliului de administraţie;
– numeşte directorii regiei, le stabileşte atribuţiile şi îi revoca;
– aproba programele de activitate şi politica de dezvoltare şi de introducere de noi tehnologii;
– aproba bugetul de venituri şi cheltuieli;
– aproba utilizarea fondului valutar;
– aproba tarife şi taxe pentru publicaţiile regiei autonome;
– hotărăşte în toate problemele privind activitatea regiei, cu excepţia celor date în competenţa altor organe, potrivit legii.

Art. 12 - Activitatea curenta a Regiei autonome „Monitorul Oficial” este condusă de un director general, care este şi preşedintele consiliului de administraţie.

Art. 13 - Consiliul de administraţie al Regiei autonome „Monitorul Oficial” se întruneşte în şedinţe ordinare o dată pe luna şi, la cererea preşedintelui sau a cel puţin 3 membri, ori de cîte ori este necesar.

Art. 14 - Pentru luarea unor decizii complexe, consiliul de administraţie poate atrage în activitatea de analiza consilieri şi consultanţi din diferite sectoare; activitatea acestora va fi compensata material, conform înţelegerii, pe bază de contract.

Art. 15 - Consiliul de administraţie, în prima luna a fiecărui an, prezintă Secretariatului general al Adunării Deputaţilor un raport asupra activităţii regiei în anul precedent şi asupra programului de activitate pentru anul în curs.

Capitolul 6 - Bugetul de venituri şi cheltuieli

Art. 16 - Regia autonomă „Monitorul Oficial” întocmeşte anual bugetul de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, după modelele stabilite de Ministerul Economiei şi Finanţelor. Bilanţul contabil anual şi contul de profit şi pierderi se aproba de Ministerul Economiei şi Finanţelor şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

Art. 17 - Regia autonomă „Monitorul Oficial” îşi acoperă cheltuielile, din venituri proprii, iar profitul net rămas după constituirea fondurilor prevăzute de lege se vărsa la bugetul Adunării Deputaţilor.

Art. 18 - Exerciţiul economico-financiar începe la 1 ianuarie şi se încheie la 31 decembrie ale fiecărui an.

Capitolul 7 - Relaţiile regiei

Art. 19 - Relaţiile comerciale cu alte regii autonome sau societăţi comerciale se vor desfăşura pe baze contractuale.

Art. 20 - Regia va practica în raporturile cu terţii preţuri şi tarife ce se vor stabili de consiliul de administraţie prin contract, pe bază de negociere.

Art. 21 - Regia autonomă „Monitorul Oficial” poate încheia contracte de vînzare, executare de lucrări sau prestări de servicii cu întreprinzători români sau străini, în condiţiile legii.

Art. 22 - Regia autonomă „Monitorul Oficial” se poate asocia cu societăţi comerciale pentru realizarea în comun de activităţi specifice, precum şi cu terţe persoane juridice sau fizice, române sau străine, în vederea creării de noi persoane juridice în acelaşi scop.
De asemenea, regia poate concesiona altor unităţi, pe bază de contracte, drepturi de vînzare a publicaţiilor sale.

Art. 23 - Prezentul regulament se completează cu dispoziţiile Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, precum şi cu celelalte reglementări în vigoare.