Hotărîrea de Guvern nr. 235/1991 privind înfiinţarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române
EMITENT: GUVERN
Publicat în M.O. nr. 79 din 16 aprilie 1991
Guvernul României hotărăşte:
Capitolul 1 - Denumirea, obiectul de activitate, sediul şi patrimoniul
Art. 1 - Se înfiinţează Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române denumite prescurtat C.F.R., cu sediul în municipiul Bucureşti, bd. Dinicu Golescu nr. 38, sectorul 1.
Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române are statut de regie autonomă de interes naţional, este persoana juridică, se organizează şi funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară.
Art. 2 - Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române are ca obiect de activitate efectuarea transporturilor de călători şi mărfuri pe calea ferată, în scopul satisfacerii interesului public, social şi de apărare.
În acest scop, în calitate de proprietar al bunurilor din patrimoniul sau, administrează şi asigura exploatarea căilor ferate din domeniul public, colaborează cu alte cai ferate străine în cadrul traficului internaţional şi participa la toate organismele internaţionale de profil.
Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române desfăşoară şi activităţi industriale, de cercetare şi proiectare, construcţii, aprovizionare, comerciale, de comerţ exterior, medicale, de învăţămînt, social-culturale, precum şi alte activităţi necesare realizării obiectului sau de activitate.
Art. 3 - În cadrul exploatării şi administrării căilor ferate publice, Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române are obligaţia să asigure dezvoltarea şi modernizarea liniilor, instalaţiilor, materialului rulant, clădirilor şi celorlalte mijloace din dotare, întreţinerea şi reparaţiile acestora, precum şi introducerea tehnologiilor moderne de transport, ţinînd cont şi de asigurarea transporturilor militare.
De asemenea, va asigura construirea de noi linii şi modernizarea celor existente pentru introducerea circulaţiei trenurilor de călători şi marfa de mare viteza.
Art. 4 - Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române stabileşte programul de dezvoltare, modernizare şi dotare a căilor ferate pe perioade de 5 ani şi de perspectiva, avînd în vedere şi nevoile de apărare, care, după ce a fost insusit de ministrul lucrărilor publice, transporturilor şi amenajării teritoriului, se supune aprobării guvernului. Anual, obiectivele cu alocaţiile de la bugetul statului se nominalizeaza într-o anexa la bugetul societăţii, iar valoarea totală a acestora se include în capitolul subvenţii şi alocaţii.
Art. 5 - Din punct de vedere tehnic şi metodologic, Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române coordonează activitatea de transport feroviar pe reţeaua C.F.R. şi stabileşte condiţiile de folosire de către beneficiarii de transport a mijloacelor C.F.R. şi ale căilor ferate străine.
Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române avizează proiectarea şi construcţia de linii industriale racordate la reţeaua C.F.R., instalaţii aferente, material rulant care circulă pe reţeaua C.F.R., modificări sau modernizări ale celor existente şi emite acorduri şi autorizaţii de construcţii; avizează şi îşi da acordul pentru executarea de orice fel de lucrări de construcţii şi instalaţii, care se executa în zona C.F.R. sau care pot afecta stabilitatea şi securitate caii şi instalaţiilor feroviare, conform prevederilor legii de exploatare a caii ferate în vigoare.
Art. 6 - Societatea Naţională a Căilor Ferate Române întocmeşte şi aprobă documentaţii, normative, regulamente şi instrucţiuni de serviciu pentru siguranţa circulaţiei, întreţinerea, proiectarea şi repararea liniilor, instalaţiilor, materialului rulant, construcţiilor şi celorlalte mijloace din dotare, pentru operaţiunile financiar-contabile specifice, recrutarea, pregătirea şi perfecţionarea personalului şi alte activităţi.
Art. 7 - Patrimoniul iniţial al Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române este de 170.706 milioane lei, constituit prin preluarea activului şi pasivului de la unităţile economice, social-culturale, medicale şi de învăţămînt, prevăzute în anexa nr. 1, care pe data prezentei hotărîri, se reorganizează în cadrul acestei societăţi.
Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române va definitivă patrimoniul pe baza reevaluarii acestuia în condiţiile prevăzute de lege.
Capitolul 2 - Conducerea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române
Art. 8 - Conducerea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române este asigurata de:
a) consiliul de administraţie;
b) preşedintele Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române;
c) comitetul director, organ operativ de conducere.
Art. 9 - Conducerea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române revine consiliului de administraţie al societăţii, care este compus din 15 membri şi îşi desfăşoară activitatea în baza regulamentului propriu de organizare şi funcţionare stabilit potrivit legii.
Ministerul Finanţelor şi Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Amenajării Teritoriului reprezintă interesele statului în consiliul de administraţie al societăţii.
Art. 10 - Preşedintele Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române conduce activitatea curenta a societăţii şi este numit în condiţiile legii.
El este ajutat de 4 vicepreşedinţi numiţi de consiliul de administraţie, la propunerea preşedintelui.
Preşedintele societăţii reprezintă personal sau prin delegat Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române în raport cu celelalte organe şi organizaţii din ţara, precum şi în relaţiile internaţionale.
Art. 11 - Comitetul director este organul de conducere operativă al societăţii şi este compus din preşedintele societăţii, vicepreşedinţi, directori generali şi directori din aparatul propriu al societăţii.
Art. 12 - Comitetul director îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu propriul sau regulament de organizare şi funcţionare. Directorii generali şi directorii din aparatul propriu al societăţii se numesc de preşedintele societăţii.
Art. 13 - Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române are în structura regionale şi direcţii de cai ferate şi de exploatare a metroului, întreprinderi de reparaţii, de construcţii, de trafic combinat, precum şi unităţi de cercetare, studii şi proiectare, aprovizionare, informatica şi altele.
Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române poate înfiinţa agenţii în străinătate şi poate participa cu capital la societăţi comerciale şi la alţi agenţi economici.
Art. 14 - Structura organizatorică şi funcţional, precum şi înfiinţarea unităţilor din structura se stabilesc de consiliul de administraţie al societăţii.
Art. 15 - Activitatea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, precum şi a unităţilor sale, se desfăşoară în conformitate cu regulamentul de organizare şi funcţionare prevăzut în anexa nr. 2.
Art. 16 - Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române are un sistem propriu sanitar şi de asistenţa medicală.
Asistenţa medicală se va acorda în limita capacităţilor şi pe bază de convenţie şi celorlalte sectoare de transport din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Amenajării Teritoriului.
Art. 17 - Regionalele, direcţiile de cai ferate şi de exploatare a metroului, unităţile de reparat material rulant, unităţile de construcţii, proiectare, cercetare şi informatica sînt conduse de consilii de conducere proprii, numite de preşedintele societăţii.
Preşedintele societăţii poate aproba sa funcţioneze consilii de conducere şi la alte unităţi.
Atribuţiile consiliilor de conducere se stabilesc de către consiliul de administraţie al societăţii.
Controlul activităţii Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române
Art. 18 - Controlul activităţii de exploatare, producţie şi siguranţa a circulaţiei se va realiza atît la nivelul societăţii, cît şi la nivelul unităţilor din structura, de către organe proprii specializate.
Controlul economico-financiar la unităţile din structura se executa de organele de control ale societăţii constituite potrivit dispoziţiilor legale.
Regionalele de cai ferate, direcţiile de cai ferate şi de exploatare a metroului şi alte unităţi din structura, stabilite de comitetul director, au aparat propriu de control financiar.
Capitolul 3 - Buget, subvenţii şi credite
Art. 19 - Veniturile, cheltuielile, subvenţiile şi alocaţiile de la bugetul statului se stabilesc prin buget pentru fiecare exerciţiu bugetar, care se aproba potrivit legii.
Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române aproba bugetele şi execuţia acestora la unităţile sale.
Art. 20 - Dotările cu material rulant utilaje de cale, mijloace de intervenţie şi mijloace informatice, dezvoltarile de linii, instalaţii, tunele, poduri, viaducte şi alte lucrări de arta, dezvoltarile de capacităţi, reparaţiile capitale la linii, funcţionarea reţelei medico-sanitare şi de învăţămînt, precum şi prestările nerentabile în traficul de călători şi mărfuri determinate de nivelurile tarifelor de baza stabilite de Guvern, care nu acoperă cheltuielile, se suporta de la bugetul statului, după folosirea resurselor financiare proprii, în condiţiile prevăzute de reglementările legale.
Art. 21 - În cazurile, în care, interese de stat inclusiv cele de ordin militar, vor necesita executarea de lucrări sau prestări de servicii speciale, beneficiarii acestora, împreună cu Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Amenajării Teritoriului, cu avizul Ministerului Finanţelor, vor face propuneri corespunzătoare de modificare a bugetului de venituri şi cheltuieli şi de stabilire a surselor de acoperire a costurilor suplimentare, care se aproba potrivit legii.
Acoperirea deficitului Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române determinat de menţinerea tarifelor în transportul de călători şi mărfuri, în condiţiile fluctuatiei preţurilor în economie, se face operativ în cadrul lunii următoare, prin subvenţii de la bugetul de stat, stabilite potrivit legii.
Art. 22 - Pentru acoperirea cheltuielilor curente, în situaţia în care pe parcursul execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli, mijloacele Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române nu sînt suficiente, societatea poate contracta credite financiare cu băncile, în valoare de cel mult 20% din veniturile brute realizate în anul precedent pentru toate activităţile.
Art. 23 - Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române, cu avizul Ministerului Apărării Naţionale, poate cere aprobarea guvernului de a suprima exploatarea unor linii neeficiente.
În cazul cînd interesele economice, sociale şi cele de apărare a tarii impun menţinerea acestora, pierderile vor fi acoperite prin subvenţii de la bugetul de stat sau de unităţile administrativ-teritoriale şi de agenţii economici interesaţi.
Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române beneficiază de subvenţii de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului prevăzut, datorat inghetarii tarifelor la transportul de călători şi mărfuri, în condiţiile fluctuatiei preţurilor în economie, pentru funcţionarea reţelei medico-sanitare, de învăţămînt şi ocrotiri sociale, precum şi în situaţiile prevăzute la art. 20 şi 21 din prezenta hotărîre.
Pentru dotările cu material rulant, utilaje de cale, linii, instalaţii, lucrări de arta, dezvoltări de capacităţi, societatea beneficiază de alocaţii de la buget.
Art. 24 - În cadrul activităţii de exploatare feroviara, Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române poate închiria vagoane şi orice alte mijloace la şi de la administraţii de cai ferate.
Capitolul 4 - Tarife
Art. 25 - Tarifele se stabilesc în asa fel încît veniturile realizate sa acopere cheltuielile şi dobinzile la creditele contractate în condiţiile stabilite prin prezenta hotărîre.
Art. 26 - Consiliul de administraţie face propuneri pentru tarifele de baza ale caii ferate, care se prezintă guvernului pentru aprobare de către ministrul lucrărilor publice, transporturilor şi amenajării teritoriului.
Tarifele de baza ale caii ferate reprezintă tarifele plătite de beneficiarii de transport pentru deplasarea pe calea ferată a călătorilor şi mărfurilor de la statia de îmbarcare, respectiv încărcare, la statia de destinaţie.
Celelalte tarife pentru prestaţii şi servicii, altele decît cele prevăzute la alineatul precedent, precum şi tarifele din trafic internaţional se stabilesc şi se modifica de Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române.
Art. 27 - Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române poate acorda reduceri de tarife cu scop comercial pentru a menţine, spori sau crea un anumit trafic, cu asigurarea echilibrului bugetar.
Art. 28 - În perioada cînd leul nu este convertibil:
– la transportul de mărfuri import-export pentru plăţile în valută efectuate de C.F.R. către căile ferate străine, beneficiarii de transport – în cazul în care îşi asuma plata taxelor de transport pe parcursul căilor ferate respective – vor achită Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române tarifele şi eventualele sume în valută;
– la transportul de călători, legitimatiile de călătorie în traficul internaţional vor fi eliberate cu plata în lei sau valuta, potrivit legislaţiei în vigoare.
Art. 29 - Încasările în valută din activitatea proprie de prestări de servicii şi export a Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române se folosesc de aceasta pentru plata cotizaţiilor la organismele feroviare internaţionale, acoperirea cheltuielilor privind decontările cu căile ferate străine, deplasarile în străinătate, achiziţii de materiale şi piese de schimb şi alte cheltuieli necesare desfăşurării normale a activităţii C.F.R.
Din venitul net în valută realizat, Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române are dreptul sa dispună de o cota potrivit reglementărilor în vigoare.
Importurile pentru dotări care depăşesc venitul net în valută vor fi aprobate de guvern şi acoperite din fondul valutar al statului.
Art. 30 - Gratuitatile de transport pe calea ferată sînt interzise, cu excepţia celor stabilite potrivit reglementărilor legale.
Art. 31 - Din considerente sociale sau de alta natura, se pot acorda reduceri de tarife sau gratuităţi pentru transportul călătorilor şi al mărfurilor, pe bază de hotărîri ale guvernului, care vor stabili modul de aplicare şi sursele de acoperire a diferenţelor de tarif rezultate.
Art. 32 - Raporturile de muncă se stabilesc prin statutul personalului C.F.R. Pînă la aprobarea statutului personalului C.F.R. pentru raporturile de muncă ale personalului societăţii, inclusiv pentru drepturile membrilor de familie, ale pensionarilor C.F.R. şi membrilor lor de familie, se vor aplica reglementările legale în vigoare şi acordurile încheiate între administraţie şi sindicate, în condiţiile legii.
Art. 33 - Normele de muncă, normativele de personal, funcţiile şi meseriile din activitatea de cale ferată, se stabilesc de Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române, cu respectarea prevederilor legale.
Art. 34 - Nomenclatorul funcţiilor şi meseriilor, condiţiile de acordare a salariilor, sporurilor şi premiilor specifice activităţii caii ferate şi relaţiile de muncă se vor stabili prin statutul personalului C.F.R.
Salariile personalului de la C.F.R. se vor stabili în conformitate cu prevederile legilor în vigoare, pe baza contractului colectiv de muncă negociat între organele de conducere ale Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române şi sindicat.
În condiţiile creşterii preţurilor şi tarifelor, sistemul de compensare – indexare a salariilor de baza se stabileşte cu consultarea sindicatelor şi a conducerii societăţii, prin hotărîre a Guvernului.
Art. 35 - Comitetul director poate aproba introducerea de funcţii noi, salarizate prin asimilare cu cele existente.
Art. 36 - Personalul căilor ferate române nu poate desfăşura nici un fel de activitate politica în cadrul Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române.
Capitolul 5 - Dispoziţii generale
Art. 37 - Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române editează buletine comerciale şi foi oficiale C.F.R.
Prin buletinul oficial C.F.R. se vor publică informaţii privitoare la transporturi, tarife, licitaţii şi alte dispoziţii ce trebuie cunoscute de beneficiarii de transport şi personalul C.F.R., iar prin foaia oficială C.F.R. se vor publică ordinele, instrucţiunile, reglementările şi informaţiile privind situaţia personalului şi altele, care trebuie să fie cunoscute de personalul C.F.R.
Art. 38 - Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române va prelua în proprietate de la Departamentul transporturilor clădirea Palatului C.F.R. Bucureşti, situata în bd. Dinicu Golescu nr.38, sectorul 1.
Art. 39 - Întreprinderea poligrafica Filaret, cu sediul în municipiul Bucureşti, din subordinea Ministerului Culturii se reorganizează în cadrul Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române.
Art. 40 - Personalul din cadrul Departamentului căilor ferate şi unităţilor ce se reorganizează sau se desfiinţează ca urmare a aplicării prezentei hotărîri, trecut în funcţii cu nivel de salarizare mai mic în cadrul Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, beneficiază de salariul avut, sporul de vechime şi indemnizaţie de conducere, după caz, pe o perioadă de trei luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărîri.
Art. 41 - Departamentul căilor ferate se desfiinţează.
Capitolul 6 - Dispoziţii finale
Art. 42 - Paza obiectivelor de importanţa deosebită, precum şi paza şi ordinea din unele staţii şi triaje de cale ferată, pe secţii de circulaţie şi în trenuri de călători, se asigura de organele Ministerului de Interne, pe bază de convenţie.
Art. 43 - Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărîre.
Art. 44 - Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Amenajării Teritoriului va prezenta Guvernului, în termen de cel mult un an, un proiect de lege privind domeniul căilor ferate.
Art. 45 - Societatea Naţionala a Căilor Ferate Române va prelua toate obligaţiile ce reveneau căilor ferate române stabilite prin convenţii şi acte normative care nu contravin reglementărilor în vigoare.
PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN
Bucureşti, 29 martie 1991.
Nr. 235.
ANEXA Nr. 1
LISTA UNITĂŢILOR care se reorganizează în cadrul Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române
anexa-1-hotararea-nr-235-1991
NOTĂ:– Unităţile Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române nominalizate în prezenta anexa sînt direct subordonate acesteia.
– Grupurile şcolare industriale cuprind: licee industriale, şcoli profesionale, şcoli de maiştri, şcoli postliceale.
ANEXA Nr. 2
Regulament de organizare şi funcţionare a Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române