Hotărîrea de Guvern nr. 676/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Consultanţa Agricolă

EMITENT: GUVERN
Publicat în M.O. nr. 381 din 6 octombrie 1998

În temeiul art. 116 din Constituţia României, Guvernul României hotărăşte:

Art. 1 - (1) Se înfiinţează, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, Agenţia Naţionala de Consultanţa Agricolă, instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, prin reorganizarea Direcţiei de extensie, consultanţa şi educaţie profesională din cadrul acestui minister, care se desfiinţează.
(2) Agenţia Naţionala de Consultanţa Agricolă are sediul central în municipiul Bucureşti, bd. Carol I nr. 24, sectorul 3.
(3) Agenţia Naţionala de Consultanţa Agricolă îşi desfăşoară activităţile de consultanţa şi formare profesională în Bucureşti, Str. Jandarmeriei nr. 2, sectorul 1.

Art. 2 - Agenţia Naţionala de Consultanţa Agricolă are ca obiect de activitate sprijinirea procesului de reforma în agricultura prin activităţi de popularizare şi asistenţa tehnica de specialitate, consultanţa managerială, perfecţionare profesională, asistenţa tehnica pentru aplicarea rezultatelor cercetării şi asigurarea fluxului informaţional necesar producătorilor agricoli din sectorul privat şi specialiştilor din agricultura, în vederea organizării şi funcţionarii unor exploataţii agricole moderne, eficiente şi competitive.

Art. 3 - Agenţia Naţionala de Consultanţa Agricolă are următoarele atribuţii principale:
– elaborează şi propune, la nivel naţional, strategiile de consultanţa şi formare profesională în agricultura pe termen mediu (1-3 ani), bazate pe nevoile şi interesele comunităţilor agricole din România;
– elaborează şi propune strategia anuală naţionala şi judeteana de consultanţa şi formare profesională în agricultura;
– coordonează şi răspunde de realizarea strategiilor anuale de consultanţa şi formare profesională, a programelor de activitate şi a bugetelor la nivel judeţean, conform cerinţelor prevăzute în strategia naţionala;
– urmăreşte şi controlează implementarea generală a strategiei şi a programelor anuale judeţene;
– organizează şi coordonează activităţile de formare profesională în centrele de perfecţionare şi în casele agronomului, care trec, din punct de vedere administrativ, în subordinea Agenţiei Naţionale de Consultanţa Agricolă şi, respectiv, a oficiilor judeţene de consultanţa agricolă;
– organizează un sistem informaţional eficient prin activităţi de editare, multiplicare şi difuzare a materialelor de specialitate şi prin realizarea de filme, emisiuni de radio şi de televiziune şi a altor materiale audio-vizuale;
– stabileşte legături cu instituţii, organisme şi firme de specialitate din ţara şi din străinătate, pentru elaborarea şi implementarea unor studii şi proiecte din agricultura şi industria alimentara, finanţate de agenţi economici, instituţii şi organizaţii interne şi internaţionale; colaborează cu diferiţi parteneri pentru realizarea unor secvente tehnologice, exploataţii agricole-model şi alte asemenea obiective, fără a angaja patrimoniul agenţiei în garanţie bancară;
– stabileşte necesităţile de organizare şi de pregătire a personalului şi acordarea de instruire, când este cazul.
În executarea atribuţiilor sale, Agenţia Naţionala de Consultanţa Agricolă colaborează cu Academia de Ştiinte Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti” la elaborarea programelor de aplicare a rezultatelor obţinute în cercetarea ştiinţifică şi cu Ministerul Educaţiei Naţionale, prin direcţiile de specialitate, împreună cu instituţiile de învăţământ agricol preuniversitar, universitar şi postuniversitar, la elaborarea programelor de formare profesională.

Art. 4 - (1) Numărul maxim de posturi al Agenţiei Naţionale de Consultanţa Agricolă este de 29 şi se încadrează în numărul total de personal aprobat Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
(2) Conducerea Agenţiei Naţionale de Consultanţa Agricolă este asigurata de preşedinte, asimilat din punct de vedere al salarizarii cu funcţia de subsecretar de stat, numit, conform legii, prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.
(3) Structura organizatorică, statul de funcţii şi regulamentul de organizare şi funcţionare ale Agenţiei Naţionale de Consultanţa Agricolă vor fi elaborate în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri şi vor fi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.

Art. 5 - (1) Agenţia Naţionala de Consultanţa Agricolă are în subordine oficiile judeţene de consultanţa agricolă şi centrele locale de consultanţa agricolă.
(2) Oficiile judeţene de consultanţa agricolă se înfiinţează ca unităţi bugetare cu personalitate juridică, prin reorganizarea serviciilor de consultanţa şi formare profesională din cadrul direcţiilor generale pentru agricultura şi alimentaţie judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care se desfiinţează.
(3) Centrele locale de consultanţa agricolă se înfiinţează prin reorganizarea centrelor agricole aflate în subordinea direcţiilor generale pentru agricultura şi alimentaţie judeţene, care se desfiinţează.
(4) Centrele locale de consultanţa agricolă sunt în subordinea oficiilor judeţene de consultanţa agricolă.
(5) Numărul maxim de posturi al unităţilor bugetare aflate în subordinea Agenţiei Naţionale de Consultanţa Agricolă este de 4.962 şi se aproba, pentru fiecare unitate, prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei, incadrandu-se în numărul total de personal aprobat Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
(6) Personalul din cadrul Agenţiei Naţionale de Consultanţa Agricolă este preluat, în condiţiile legii, de la unităţile care se desfiinţează, menţionate la art. 1 alin. (1) şi la alin. (2) şi (3) ale acestui articol;
(7) Structura organizatorică, atribuţiile şi responsabilităţile unităţilor aflate în subordinea Agenţiei Naţionale de Consultanţa Agricolă se stabilesc prin ordin al preşedintelui acesteia.

Art. 6 - (1) Finanţarea cheltuielilor Agenţiei Naţionale de Consultanţa Agricolă se va face potrivit art. 70 alin. (1) lit. a) şi art. 71 din Legea nr. 72/1996 privind finanţele publice.
(2) Acţiunile de consultanţa şi formare profesională destinate agriculturilor, a căror finanţare se va asigura de la bugetul de stat, sunt stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 61/1998.
(3) Fondurile necesare desfăşurării activităţilor Agenţiei Naţionale de Consultanţa Agricolă se pot completa prin sponsorizări şi donaţii, în condiţiile legii, precum şi cu asistenţa tehnico-financiară a organismelor internaţionale.

Art. 7 - Agenţia Naţionala de Consultanţa Agricolă din subordinea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale vor înfiinţa, prin ordin comun, comisii pe specialităţi pentru atestarea cunoştinţelor şi deprinderilor însuşite de către personalul care a urmat cursuri de instruire profesională şi care vor fi avute în vedere la promovarea, în condiţiile legii, în grade şi funcţii în instituţii şi în celelalte unităţi din agricultura.

Art. 8 - (1) Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei şi direcţiile generale pentru agricultura şi alimentaţie judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor lua măsurile corespunzătoare pentru asigurarea sediilor oficiilor judeţene de consultanţa agricolă.
(2) Autorităţile administraţiei publice locale din municipii, oraşe şi comune vor asigura funcţionarea centrelor locale, comunale şi orăşeneşti de consultanţa agricolă, prin punerea la dispoziţie a spaţiilor necesare activităţilor organizate de acestea.

Art. 9 - (1) Agenţia Naţionala de Consultanţa Agricolă utilizează pentru aparatul propriu un autoturism în parc comun şi, respectiv, un microbuz pentru activităţi specifice, conform normelor legale în vigoare.
(2) Pentru desfăşurarea activităţilor specifice oficiilor judeţene de consultanţa agricolă, acoperirea necesarului de autoturisme se va face prin redistribuirea autoturismelor deţinute în prezent de direcţiile generale pentru agricultura şi alimentaţie judeţene respective.

Art. 10 - Anexele nr. 1 şi 2 la Hotărârea Guvernului nr. 390/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 182 din 4 august 1997, astfel cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 197/1998, se modifica şi se completează corespunzător prevederilor prezentei hotărâri.

Art. 11 - La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abroga orice dispoziţie contrară.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE
Contrasemnează:
–––––
Ministrul agriculturii şi alimentaţiei
Dinu Gavrilescu

Ministrul muncii şi protecţiei sociale,
Norica Nicolai,
secretar de stat

Ministrul educaţiei naţionale,
Mihai Korka,
secretar de stat

Ministrul finanţelor,
Valentin Lazea,
secretar de stat

Bucureşti, 30 septembrie 1998.
Nr. 676.