Legea nr. 40/1992 privind stabilirea impozitului pe dividende la societăţile comerciale

EMITENT: PARLAMENT
Publicat în M.O. nr. 73 din 23 aprilie 1992

Parlamentul României adopta prezenta lege.

Art. 1 - Asupra dividendelor cuvenite acţionarilor sau asociaţilor, după caz, indiferent de natura capitalului social, se percepe un impozit de 10 la suta, care constituie venit la bugetul de stat.

Art. 2 - La societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, dividendele ce urmează a fi supuse impozitării se determina prin deducerea, din profitul rămas după plata impozitului aferent, a unor părţi reprezentind fondul de participare a salariaţilor la profit, în proporţie de pînă la 10 la suta, precum şi a unui fond de dezvoltare destinat modernizării, retehnologizării, creşterii surselor proprii de finanţare, în proporţie de pînă la 50 la suta.

Art. 3 - Obligaţia calculării şi varsarii la bugetul de stat a impozitului pe dividende revine societăţilor comerciale şi se efectuează o dată cu plata efectivă a dividendelor către actionarii sau asociaţii societăţii.
Pentru nevărsarea la termen a impozitului pe dividende se aplică o majorare de 0,1 la suta pentru fiecare zi de întîrziere, dar nu mai mult decît impozitul datorat.

Art. 4 - Procedura fiscală care se aplică în cazul impozitului pe dividende este cea prevăzută pentru impozitul pe profit, reglementată potrivit prevederilor Legii nr. 12/1991 privind impozitul pe profit.

Art. 5 - Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abroga prevederile Legii nr. 29/1978 privind formarea, planificarea, destinaţia şi vărsarea beneficiilor, punctul 8 din anexa nr. 2 la Legea nr. 12/1991 privind impozitul pe profit, Hotărîrea Guvernului nr. 781/1991 privind stabilirea impozitului pe dividende la societăţile comerciale, precum şi orice alte prevederi contrare.

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 25 februarie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
MARŢIAN DAN

Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 14 aprilie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
PREŞEDINTELE SENATULUI
academician ALEXANDRU BÎRLĂDEANU

Bucureşti, 20 aprilie 1992.
Nr. 40,