Ordonanța de Urgență nr. 48/1999 pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 48/1992
EMITENT: GUVERN
Publicat în M.O. nr. 173 din 23 aprilie 1999
În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţia României, Guvernul României emite următoarea ordonanţa de urgenţă:
Art. 1 - Legea audiovizualului nr. 48/1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 104 din 25 mai 1992, cu modificările şi completările ulterioare, se modifica şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 14 va avea următorul cuprins:
„Art. 14. – (1) Licenta de emisie se acordă pentru o perioadă de 7 ani în domeniul radiodifuziunii şi de 9 ani în domeniul televiziunii. Termenul curge de la data obţinerii deciziei de autorizare.
(2) Licenta de emisie este netransmisibila, iar modificarea ei se poate face numai de către Consiliul Naţional al Audiovizualului, în condiţiile prevăzute la art. 12.
(3) La expirarea termenului se organizează, în mod obligatoriu, un nou concurs.
(4) Pentru situaţiile în care, la expirarea duratei de valabilitate a licenţei de emisie, o noua licenta este atribuită prin concurs, pentru aceeaşi localitate şi în aceleaşi condiţii tehnice, altei persoane juridice decât vechiul titular, acesta din urma va putea continua difuzarea programului cel mult până la intrarea în funcţiune a statiei noului titular de licenţă de emisie, fără a putea depăşi însă durata termenelor legale de intrare în funcţiune a noii staţii de emisie.”
2. Articolul 15 va avea următorul cuprins:
„Art. 15. – Dreptul rezultat din licenta de emisie se stinge, dacă beneficiarul licenţei nu solicita Agenţiei Naţionale pentru Comunicaţii şi Informatica, în cel mult 30 de zile de la data comunicării scrise de către Consiliul Naţional al Audiovizualului a atribuirii licenţei, eliberarea autorizaţiei tehnice de funcţionare sau dacă depăşeşte, din vina sa, termenul de eliberare a acestei autorizaţii, precum şi la expirarea termenului pentru care a fost eliberata licenta, cu excepţia cazurilor prevăzute la:
a) art. 8 alin. (2);
b) art. 14 alin. (4), atunci când valabilitatea licenţei de emisie şi, implicit, a autorizaţiei tehnice de funcţionare şi a deciziei de autorizare se prelungesc pentru cel mult durata termenelor legale de intrare în funcţiune a noii staţii de emisie.”
3. Articolul 18 va avea următorul cuprins:
„Art. 18. – (1) Agenţia Naţionala pentru Comunicaţii şi Informatica poate propune Consiliului Naţional al Audiovizualului, din motive de compatibilitate electromagnetica, modificarea frecvenţei prevăzute în licenta de emisie, fără întreruperea serviciului şi cu asigurara unei recepţii de calitate echivalenta, precum şi a altor caracteristici tehnice implicate.
(2) Modificarea se comunică titularului cu 30 de zile înainte de data intrării în vigoare a acesteia.
(3) Agenţia Naţionala pentru Comunicaţii şi Informatica va pune la dispoziţie Consiliului Naţional al Audiovizualului, la cerere şi în măsura posibilităţilor tehnice, lista cuprinzând frecventele în banda 87,5-108 MHz, în vederea înlocuirii celor din banda 66-73 MHz, pentru posturile de radio care funcţionează în aceasta banda şi numai pentru localităţile în care societăţile respective nu deţin licenta de emisie în banda 87,5-108 MHz. Aceste frecvente vor fi comunicate Consiliului Naţional al Audiovizualului în termen de 60 de zile de la solicitare. În termen de 30 de zile de la primirea frecventelor Consiliul Naţional al Audiovizualului va efectua modificările necesare în licentele de emisie, cu respectarea termenelor de valabilitate prevăzute la art. 14 alin. (1). Titularii vor prezenta licentele modificate Agenţiei Naţionale pentru Comunicaţii şi Informatica, în vederea obţinerii noii autorizaţii tehnice de funcţionare, necesară pentru modificarea deciziei de autorizare.”
4. Articolul 43 va avea următorul cuprins:
„Art. 43. – (1) Licenţelor de emisie şi deciziilor de autorizare, eliberate de către Consiliul Naţional al Audiovizualului, precum şi autorizaţiilor tehnice de funcţionare eliberate de către Agenţia Naţionala pentru Comunicaţii şi Informatica, pentru staţiile de radiodifuziune funcţionând în banda de frecvente 66-73 MHz, li se prelungeşte, la cerere, durata de valabilitate până la data de 31 decembrie 2001, dacă nu exista posibilitatea tehnica a înlocuirii acestora conform art. 18 alin. (3).
(2) În termen de 30 de zile de la comunicarea de către Agenţia Naţionala pentru Comunicaţii şi Informatica a listei de frecvente, Consiliul Naţional al Audiovizualului va efectua modificările necesare privind prelungirea valabilităţii licenţelor de emisie, iar titularii lor vor prezenta licentele modificate Agenţiei Naţionale pentru Comunicaţii şi Informatica, în scopul prelungirii autorizaţiilor tehnice de funcţionare pentru aceeaşi perioadă de timp, după care se va opera modificarea deciziei de autorizare de către Consiliul Naţional al Audiovizualului.”
Art. 2 - Pentru licentele de emisie ale căror termene nu au expirat la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă durata lor se prelungeşte până la împlinirea termenelor prevăzute la art. 14 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 48/1992.
Art. 3 - În cuprinsul Legii audiovizualului nr. 48/1992 denumirea Ministerul Comunicaţiilor se înlocuieşte cu denumirea Agenţia Naţionala pentru Comunicaţii şi Informatica.
PRIM-MINISTRU
RADU VASILE
Contrasemnează:
–––––-
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Comunicaţii şi Informatica
Sergiu Iliescu
Bucureşti, 21 aprilie 1999.
Nr. 48.